Câți oameni rămân fără loc de muncă din cauza inteligenței artificiale. Câți și-au pierdut deja jobul, ce urmează, conform experților

de: Alexandru Puiu
25 12. 2023

Piața muncii trece prin transformări majore în perioada imediat următoare, multe schimbări fiind deja evidente prin restructurările masive din ultimul an din domeniul tehnologiei. Nu te-ai fi așteptat ca IT-iștii să rămână fără un loc de muncă, dar par a fi victimele perfecte în fața unui algoritm care, înainte de orice, face o treabă grozavă când vine vorba de programare.

Una dintre cele mai ciudate afirmații legate de impactul inteligenței artificiale asupra pieții muncii a venit de la Elon Musk. Cel mai bogat om al planetei a spus simplu că AI-ul va duce omenirea într-un punct în care ”nu mai este nevoie de niciun loc de muncă”. Mai multe reportaje recente confirmă că tendința pare să fie în direcția de mai sus, conform CNBC.

Citește și: Recesiunea în zona euro, mai probabilă decât ai crede. Cum se traduce încetinirea economică, avertismentul experților

Transformările din piața muncii, în cifre exacte

Potrivit unui raport realizat de ResumeBuilder, din aproximativ 750 de manageri care utilizează inteligența artificială la muncă, 37% dintre ei au afirmat că încă din 2023 au fost înlocuite locuri de muncă de AI și, implicit, angajați umani au rămas pe drumuri. Din același eșantion, 44% raportează că în anul viitor concedierile vor fi și mai numeroase din același motiv, AI-ul.

Partea bună este că, cel puțin momentan, par să existe mai multe domenii relativ imune la AI. “Există încă atât de multe organizații tradiționale și întreprinderi mici care nu îmbrățișează tehnologia așa cum o fac unele dintre companiile mai mari”, a declarat Julia Toothacre, strateg de CV și carieră în cadrul ResumeBuilder.

“Sfatul meu pentru oricine este să înțeleagă modul în care AI ar putea avea un impact asupra poziției tale în industria ta în acest moment”, a spus Toothacre. “Cel puțin aveți o idee despre ce să vă așteptați potențial, față de a nu avea nicio idee despre ce se întâmplă.”

Citește și: Ce se întâmplă cu locurile de muncă în 2024. Țendințele anului viitor, în schimbare, cine are de câștigat, dar de pierdut

Ce scoate bun și rău inteligența artificială

Concedierile par să devină o constantă într-un număr din ce în ce mai mare de domenii care cad victimă inteligenței artificiale. Cu toate aceste, administratorii eficienți de afaceri, în timp ce apelează la restructurări, tind să și redefinească locurile de muncă pe care le ocupăm.

Alex Hood este director de produs la compania de software de colaborare și gestionare a proiectelor Asana. În opinia sa, jumătate din timpul pe care îl petrecem la locul de muncă este dedicat unui efort inutil descris ca “muncă despre muncă”. Aici, el se referă, printre altele, la comunicarea între departamente și la toate celelalte părți ale muncii care nu se află în centrul motivului pentru care suntem acolo. “Dacă acest lucru poate fi redus datorită AI, poate fi o mare deblocare”, a spus Hood, citat de Economedia.ro.